11. lokakuuta 2015

TALVIASUSTEITA JA PAISTINLASTATUPSUJA

Kangas: Karelia merinovilla, Käpynen

Tämän viikon kylmät ilmat ajoivat minut penkomaan lasten asustelaatikosta lämpimämpiä varusteita. Huomasin, että meillä oli ihan oikea tarve syksyn ja talven asusteissa. Oli siis harrastettava tarveompelua. Uusia lakkeja, tuubihuiveja ja lapasia valmistui pehmeästä merinovillasta.

Nämä lakit ovat Kangaskapinan ilmaiskaavalla toteutettuja. Isomman muksun lakin tein 52-koon kaavalla, (pää reilu 50cm). Koska minulla ei ollut pienemmän muksun lakkiin valmiiksi 50-koon kaavaa piirrettynä, (pää 48,5cm) päätin  käyttää 52-kokoa ja pelata vähän saumanvarojen kanssa. Ei olisi kannattanut, sillä lakista tuli liian pieni. Voi harmitus! Kannattaa mielummin ottaa vähän isompi kaava, kuin mitä pää on. Alla kuva isomman poikasen lakista.


Lakkien vuorikankaina käytin fleeceä ja joustocollegea. Näin sain merinovillaa säästettyä muihinkin asusteisiin, sekä omiin tarpeisiini. Korvien kohdille laitoin tuulenpitävää kangasta suojaamaan korvia. Tuubihuivit ovat vastaavanlaiset, kuin aiemmin tekemäni merinotuubit. Niihin löytyy ohje täältä.


Vuorittomat merinovillalapaset ovat käteviä lisälämmittimiä ulkohanskojen alla. Niihin olen piirtänyt kaavan itse.

Kangas: Rakkauskirje merinovilla, Majapuu
PAISTINLASTATUPSUT


1. Ota lankarulla ja paistinlasta (tässä Ikeaversio)
2. Kieritä lankaa paistinlastan ympärille. Mitä enemmän kierittää, sitä isompi ja pulleampi tupsu.


3. Leikkaa pätkä lankaa (sellainen, että jää sopivasti solmimisvaraa). Laita lanka kaksinkerroin ja pujota se lastan keskeltä koko lankamytyn ympärille.
4. Solmi tiukasti(!) 3 solmua.


5. Leikkaa langat keskeltä auki.
6. Trimmaa pyöreäksi saksilla. Pääasiassa tupsun päältä ja alta. Valmis!

2 kommenttia:

  1. Kiva vinkki tupsun tekoon! Tykkään noista tekemistäsi asusteista, merinovillaa en olekaan vielä itse ommellut. Pitäisi ihan aktivoitua senkin suhteen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tällekin syksylle tuli kivoja kuoseja merinovilloihin! Näissä asusteissa käytin viime vuoden kankaita. Kareliaahan tosin tuli tänäkin vuonna :)

      Poista