4. joulukuuta 2015

MERINOHAALARIT JA -KAULURIT (OHJE)Kuukauden päivät leikatut merinovillahaalarin palaset saivat odotella pääsyään paininjalan alle. Ehdin jo tehdä sopimuksen itseni kanssa, että ennen näiden valmistumista en saa aloittaa uusia ompeluksia. Johan alkoi tulla valmista! Nyt saa pakkasetkin tulla. Oikeastaan kaipasin näitä jo välikausihaalareiden alle.


Käytin kaavana uusimman Ottobren (6/2015) "Pupuliinia". Isomman poikasen hoikalle vartalolle valitsin 98-koon kaavan, mutta pidensin selkäosaa ja tarkistin tietenkin lahkeiden ja hihansuiden pituuden. Valmis haalari vastaa kokoa 104/110. Pienemmän, vankemman, poikasen haalari on 92-koolla, kuten muutkin vaatteet tällä hetkellä. Lisäsin myös tähän pituutta. Kasvunvaraa riittää molemmissa. Ensi vuonna ei varmastikaan tarvitse tehdä uusia.


Kaavasta poiketen tein haalareista sivusaumattomat ja lisäsin vetoketjun taakse "tuulilistan", joka nousee kaulukselle suojaamaan kaulaa vetoketjulta. Taskut jätin pois.

Kankaina koot.fi:n harmaa merino sekä Majapuun sydänmerino. Lahkeen- ja hihansuissa sekä kauluksessa samaa merinoa resoreina, sillä merinohan joustaa.


Kankaan jämistä vielä kaulurit poikasille. Tein saman kokoiset molemmille (lasten päät ovat n. 49cm ja 51 cm).KAULURIN OHJE 

1.
 Leikataan kauluskappale (meidän lasten omissa korkeus 20cm x leveys 32cm + sv:t) sekä paitakaavasta mallia ottaen kaulurin etu- ja takakappale + vuorikankaasta toiset samanlaiset. Lisää olkasaumoihin ja pääntiehen saumanvarat.

Kauluskappaleen leveys riippuu pään koosta ja kankaan joustavuudesta. Merinovilla joustaa hyvin, joten siitä saa tehdä huomattavasti pienemmän, kuin päänympärys.

2.
Ompele kauluskappale putkeksi oikeat puolet vastakkain sekä etu- ja takakappaleiden olkasaumat oikeat puolet vastakkain (päällisen + vuorin).

3.
Tässä kohtaa kannattaa merkitä kaikkien kappaleiden keskietu- ja keskitakakohdat. Aseta päällinen ja vuori sisäkkäin siten, että oikeat puolet ovat vastakkain. 

4.
 Laita kaksinkerroin putkelle taitettu kaulus päällisen ja vuorin väliin keskelle (Jos käyttää kuviokangasta, niin pitää huomioida kauluksen kuvioiden suunta tässä kohtaa). Kohdista olkasaumat sekä keskietu- ja keskitakakohdat.

Ompele kappaleet yhteen kevyesti venyttäen ja käännä oikein päin. 

5.
Saumuroi lopuksi vuori ja päällinen yhteen reunoista.
Valmis!
4 kommenttia:

 1. Todella selkeä ja hyvä ohje! Haalarit on kivat. Niitä Suomen säissä tarvitaankin.

  VastaaPoista
 2. Oi! Blogisi on uusi tuttavuus (tai kun selailin koko blogin läpi, huomasin, että olen käynyt täällä ennenkin) ja aivan ihastuttava! Kirjauduin heti lukijaksi, jotta löydän uudelleenkin. :) ihania haalareita ja loistavan oloinen ohje. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista kommentista :) Kiva saada uusi lukija mukaan. Tervetuloa!

   Poista